Stoły i krzesła restauracyjne to najważniejsze meble w restauracji. Muszą być estetyczne i dopasowane do charakteru miejsca, ale też komfortowe i wygodne. Dobrze dobrane krzesła restauracyjne sprawiają, że klienci spędzają w lokalu więcej czasu i chętniej do niego wracają. Podpowiadamy zatem, jak wybrać odpowiednie krzesła do swojej restauracji.
Krzesła restauracyjne – jakie sprawdzą się najlepiej?
Producent krzeseł do restauracji ma do zaoferowania różne modele. Należy pamiętać, że krzesła powinny być przede wszystkim komfortowe oraz łatwe w utrzymaniu czystości. Ponadto meble restauracyjne – a w szczególności krzesła – powinny być wytrzymałe. W związku z tym muszą być wykonane z najwyższej jakości certyfikowanych materiałów.
Ważną cechą krzeseł barowych i restauracyjnych jest możliwość składowania w stosie (tak zwane krzesła sztaplowane). W lokalu gastronomicznym nigdy nie może zabraknąć krzeseł, a z drugiej strony sala nie może być na stałe zagracona dodatkowymi meblami. Krzesła szatplowane do restauracji można z powodzeniem przechowywać i korzystać z takiej ilości, jaka jest potrzebna.
Eleganckie krzesła drewniane – dlaczego warto się na nie zdecydować?
Podczas urządzania restauracji warto zwrócić uwagę na ponadczasowe i uniwersalne krzesła, wykonane z certyfikowanego drewna dębowego oraz drewna bukowego (pozyskiwanego z polskich i europejskich lasów). Są to również krzesła barowe oraz nowoczesne krzesła restauracyjne wykonane ze stalowej podstawy i siedziska ze sklejki liściastej wybarwianej na różne kolory.
Takie meble wykonuje producent krzeseł do restauracji – Meble Radomsko. W ofercie znajdziesz eleganckie i niezwykle wytrzymałe krzesła drewniane do restauracji, które można pryzmować. Krzesła Radomsko powstają przy pomocy nowoczesnej technologii, ale z poszanowaniem 150 lat tradycji meblarskiej.
Jak dobrać odpowiednie krzesła do restauracji?
Wybierając krzesła do swojej restauracji, trzeba kierować się ich jakością oraz wytrzymałością. Ważna jest możliwość sztaplowania oraz design zapewniający gościom wygodę. Ponadto trzeba wziąć pod uwagę charakter miejsca i styl panujący w restauracji.
- Styl klasyczny – do klasycznego lokalu gastronomicznego wybierz eleganckie krzesła drewniane, z drewna dębowego lub bukowego. Możesz zdecydować się na proste, geometryczne kształty lub bardziej designerskie modele, z giętym oparciem lub nogami.
- Styl nowoczesny – do nowoczesnych lokali gastronomicznych pasują wygodne krzesła, wykonane z metalu i plastiku, o minimalistycznych kształtach.
- Styl rustykalny – w takich lokalach dopełnienie stanowią proste drewniane krzesła w naturalnym odcieniu drewna. Sprawdzą się jednak również krzesła białe czy w pastelowych barwach.
- Styl industrialny – nieco surowy styl industrialny wymaga zastosowania krzeseł, które odznaczają się prostym designem. Mogą to być krzesła drewniane (na przykład barwione na czarno), ale też metalowe, tapicerowane lub obite ekoskórą.
Producent mebli restauracyjnych ma w swojej ofercie różne modele. Dzięki temu wybrane krzesła idealnie dopełnią przestrzeń, a goście spędzą przy stoliku więcej czasu. Najważniejsze, aby kupować meble od renomowanego producenta, który ma doświadczenie w produkcji mebli dla branży gastronomicznej.